Tuesday, 19 May 2015

Selamat Hari Guru 2015

Salam sayang...

Tahun yang sangat menggembirakan.. as a practicum student we learn more about school.. stress, nangis, sedih dan marah dilalui sepanjang 5 bulan ni,, kini hampir ke penghujungnya,, Alhamdulillah kami dapat menghabiskan sisa-sisa praktikum di sini dengan jayanya,happy sangat sebab dapat sekolah ini. student yang sangat caring about their teacher.. walaupun kelas hujung mereka bukan alang-alang..

Pada 18 Mei 2015, SMKDB telah mengadakan sambutan Hari Guru peringkat sekolah. Alhamdulillah hampir 70% gerak kerja kami laksanakan bermula dari persiapan dewan, kompang dan bungga manggar, gimik, persembahan dan siar raya.. Makanya kami ber-6 la yg bertungkus lumus untuk menggerakkan kerja masing-masing,.. ni haaa senarai tugas kami :-

Akma - Latih budak Dikir Barat daaaaa...
Fifah & Kellie - Persiapan tempat dan hias dewan
Agnes - Siar Raya yakni PA system iaitu jugak technical
Zeti - Bungga Manggar dan Kompang
Aku - Gimik

Alhamdulillah sgt2. abis ja sambutan Hari Guru tu ramai cikgu-cikgu puji.. ramai ucap terima kasih n tahniah sbb berjaya untuk menjadikan Hari Guru ni meriah.. terutama sekali mereka sangat suka dengan gimik sbb dorg teruja nonton short film by pelajar SMKDB bersama guru praktikal.. hahaha, kadang2 gelak sendiri bila igt balik,, abis ja tayangan video tu mesti ada pelajar akan sakat cikgu naqiah,, bila lalu ja kelas mesti dorg akan kata "weii cikgu naqiah berlakon ka".. dialog lain plak " cikgu kurang seringgit ", cikgu nak bungkus GST boleh "'.. pengalaman sangat best bersama krew yang menjayakan gimik tersebut,, Watak utama Adiel dan Daniel,.. Camera Man - Faizal Amri dan Fariz. watak sampingan - Cikgu Akma dan Cikgu Naqiah.



Watak utama untuk gimik ( Daniel dan Adiel )



Barisan guru praktikum - Zeti, Kellie, Qia, Fifah dan Akma



Barisan guru-guru SMKDB dan pelajar


Bersama pelajar yang membuat persembahan Dikir Barat

Cikgu Naqiah



sekian ...
 
 
 
 


Wednesday, 1 April 2015

Cita-cita dan impian..


Apa itu makna cita-cita dan impian?   


Cita-cita merupakan keinginan, harapan, dan tujuan manusia . Cita-cita juga diertikan sebagai suatu impian dan harapan seseorang akan masa depannya,cita-cita itu adalah tujuan hidup.Cita-cita yang baik adalah cita-cita yang dapat dicapai melalui kerja keras, kreativiti, inovasi, sokongan orang lain dan sebagainya.

Ya, aku sedang menghampiri cita-cita dan impianku..maaf entry ini bukan nak show off semata-mata. Alhamdulillah 20 tahun aku belajar bermulalah dari TABIKA akhirnya sekarang aku menjejakkan kaki di menara gading. Memang agaknya sedari kecil lagi cita-citaku adalah ingin menjadi seorang guru. Ramai kata jadi guru bukan boleh kaya pun.. sentap tak berair mata kot. lantak hang la nak habaq mcm na pun. Memang minat untuk jadi seorang guru dari kecil lagi. Aku suka conteng dinding rumah aku sbb kononnya nak jadi guru la kan. Sampaikan cermin almari pun aku conteng guna gincu mak aku sbb kapur tak ada. Alhamdulillah berkat usaha dan kesabaran aku, cita-cita aku makin hampir. Kini aku sedang berpraktikal di SMK Dr Burhanuddin, Taiping, Perak. Rasa seronok sgt bila jadi guru ni. Mana taknya, senang je nak buli student. hihi.. 

Impian aku sedang aku usahakan. Untuk mewujudkan sebuah butik atau brand sendiri bukan perkara senang dan ianya mengambil masa yang sangat lama. Reyna Qatrieyna Collection (RQ) merupakan impian aku sendiri. Tggu nak cari modal ja ni.. yang penting aku kena gapai dulu cita-cita aku skg barulah aku capai impian aku. Impian aku ingin mewujudkan brand sendiri seperti shawl, baju kurung, baju melayu dan InsyaAllah impian aku juga ingin mencipta kosmetik berasaskan brand aku sendiri. 

 Nampak tak entry aku kali ini,, mak aiii, tergugat iman hang ke, hihi.

Monday, 1 December 2014

SELIMUT TETANGGA

Bersabarlah sayang aku akan pulang
Jangan dengarkan gosip murahan tentang aku
Berjanjilah sayang ku slalu setia
Meski ku tak selalu di sampingmu

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Berjanjilah sayang ku slalu setia
Meski ku tak selalu di sampingmu

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Bersabarlah sayang aku akan pulang

Friday, 21 November 2014

Sabahan VS Sarawakian

Salam Sayang..


Hari ni tak nak tulis panjang2,, just nak share gambar kejadian hari tu yang amat membosankan walaupun tengah stress gila,,,



Gambar 1 : Agnes dengan wajah baru setelah bertudung.. 



 
                                                          Gambar 2 : Selfie meta....

Monday, 6 October 2014

Sibuk, Sibuk dan Sentiasa Sibuk

Salam Sayang..

Now,, time untuk waka-waka. apa bondo 2,hihi,, xda la,, saja nak bgtau yang sekarang sy akan menyibukkan diri untuk membuat tugasa yang telah berlambak-lambak dari minggu pertama. sekarang dah minggu 5, alahai teruknya aku..

nak cite sikit,, semalam kitaorang tak jadi nak p beraya,, apa bangang punya tuan empunya kereta sewa tu, lain kali kalau taknak kasi sewa jangan bagi harapan palsu.. puas kita tunggu balasan meseg dia dari malam sampai ke pagi,, last kitaorg pun p la KL, jenjalan gitu,,

Moral of the story,, jgn percaya lagi orang macam 2,,

Thursday, 2 October 2014

Destinasi Raya Anak Perantau

Salam Sayang...

Hye semua, sedihnya hati ini bila tibanya musim hari raya. 4 tahun belajar di UPSI mengajar aku untuk hidup lebih bersabar dan tenang. Bila tibanya musim hari raya terutamanya Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban mesti kena raya di perantauaan. Apa tidaknya cuti hanya berapa hari je.. memang tak berbaloilah untuk balik ke Sabah memandangkan harga tiket yang mahal.

Tahun pertama di sini,, hari raya Aidiladha aku sambut di Kota Kuala Muda,Penang. Kawan sem1 yang ajak. Manakala, tahun kedua pula raya di Felda Sungai Behrang bersama keluarga angkat.dan tahun ne pula kami beraya sambil berjalan-jalan dalam keheningan dan kesuraman siang dan malam memandangkan cuaca yang tidak menentu. mungkin banyak destinasi yang akan kami lawati seperti :

1) Beraya di Felda Gedangsa di rumah Mcik Ita
2) Mandi Manda di Hot Spring Sg Klah
3) Menara Condong, Teluk Intan
4) Kellie's Casttle, Batu Gajah
5) Beraya di Manjung,
6) Lain2


Sekian,, 

Wednesday, 1 October 2014

Duit Punca Segalanya

Salam Sayang..

Entry kali ni pasal duit a.k.a money.. napa duit punca segalanya.. duit sangat penting pada era sekarang.. tak da duit xboleh jalan ma.. betul la kata orang kerana duit orang boleh jadi pemurah, kerana duit orang lupa asal usul, kerana duit orang jadi lupa daratan..Situasi ini terjadi sama aku sekarang.. mungkin orang tidak pandang aku sekarang sebab aku tidak punya duit. tapi setidakpunyanya duit itu aku tidak pernah mengharap duit dari parents or family aku..

Sangat benci bila orang mengungkit pasal duit....

smpai ke hari ini tak ada khbar berita pun..