Monday, 1 December 2014

SELIMUT TETANGGA

Bersabarlah sayang aku akan pulang
Jangan dengarkan gosip murahan tentang aku
Berjanjilah sayang ku slalu setia
Meski ku tak selalu di sampingmu

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Berjanjilah sayang ku slalu setia
Meski ku tak selalu di sampingmu

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Bersabarlah sayang aku akan pulang

Friday, 21 November 2014

Sabahan VS Sarawakian

Salam Sayang..


Hari ni tak nak tulis panjang2,, just nak share gambar kejadian hari tu yang amat membosankan walaupun tengah stress gila,,,



Gambar 1 : Agnes dengan wajah baru setelah bertudung.. 



 
                                                          Gambar 2 : Selfie meta....

Monday, 6 October 2014

Sibuk, Sibuk dan Sentiasa Sibuk

Salam Sayang..

Now,, time untuk waka-waka. apa bondo 2,hihi,, xda la,, saja nak bgtau yang sekarang sy akan menyibukkan diri untuk membuat tugasa yang telah berlambak-lambak dari minggu pertama. sekarang dah minggu 5, alahai teruknya aku..

nak cite sikit,, semalam kitaorang tak jadi nak p beraya,, apa bangang punya tuan empunya kereta sewa tu, lain kali kalau taknak kasi sewa jangan bagi harapan palsu.. puas kita tunggu balasan meseg dia dari malam sampai ke pagi,, last kitaorg pun p la KL, jenjalan gitu,,

Moral of the story,, jgn percaya lagi orang macam 2,,

Thursday, 2 October 2014

Destinasi Raya Anak Perantau

Salam Sayang...

Hye semua, sedihnya hati ini bila tibanya musim hari raya. 4 tahun belajar di UPSI mengajar aku untuk hidup lebih bersabar dan tenang. Bila tibanya musim hari raya terutamanya Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban mesti kena raya di perantauaan. Apa tidaknya cuti hanya berapa hari je.. memang tak berbaloilah untuk balik ke Sabah memandangkan harga tiket yang mahal.

Tahun pertama di sini,, hari raya Aidiladha aku sambut di Kota Kuala Muda,Penang. Kawan sem1 yang ajak. Manakala, tahun kedua pula raya di Felda Sungai Behrang bersama keluarga angkat.dan tahun ne pula kami beraya sambil berjalan-jalan dalam keheningan dan kesuraman siang dan malam memandangkan cuaca yang tidak menentu. mungkin banyak destinasi yang akan kami lawati seperti :

1) Beraya di Felda Gedangsa di rumah Mcik Ita
2) Mandi Manda di Hot Spring Sg Klah
3) Menara Condong, Teluk Intan
4) Kellie's Casttle, Batu Gajah
5) Beraya di Manjung,
6) Lain2


Sekian,, 

Wednesday, 1 October 2014

Duit Punca Segalanya

Salam Sayang..

Entry kali ni pasal duit a.k.a money.. napa duit punca segalanya.. duit sangat penting pada era sekarang.. tak da duit xboleh jalan ma.. betul la kata orang kerana duit orang boleh jadi pemurah, kerana duit orang lupa asal usul, kerana duit orang jadi lupa daratan..Situasi ini terjadi sama aku sekarang.. mungkin orang tidak pandang aku sekarang sebab aku tidak punya duit. tapi setidakpunyanya duit itu aku tidak pernah mengharap duit dari parents or family aku..

Sangat benci bila orang mengungkit pasal duit....

smpai ke hari ini tak ada khbar berita pun..


Sunday, 28 September 2014

Student Life

Salam sayang..

Setelah lama bercuti akhirnya aku kembali menjalankan tanggungjawab ku sebagai pelajar. Tidak dinafikan cuti yang lama yakni 3bulan tu adalah cuti yang cukup mencabar buatku. Cuti inilah yang membuatkan diriku menjadi seorang yang matang dan perlu berfikiran maju kehadapan. Aku bukan seorang yang mudah untuk meluahkan apa yang selama ini aku rasa. Bak kata orang diam lebih baik dari berkata-kata. Kalu diam pun boleh biul jgk otak kan..

Hidup sebagai seorang pelajar memang penuh dengan dugaan dan cabaran. Tiga tahun merantau di negeri orang banyak pengalaman yang aku dapat. Aku suka hidup ku sekarang. Aku sukakan hidup yang bebas, Bukan mcm si katak tu,, asyik duduk di bawah tempurung, dunia luar pun dia tak tau hal mcm na. Bila jadi pelajar di sini baru aku tau macam na susah peritnya hidup ne tanpa bantuan dari orang lain. Aku jenis tak suka mengharap simpati dengan orang lain even keluarga aku sendiri. Bukan nak bertrip boleh berdikari tapi bagi aku, aku lebih selesa hidup sendiri.. Paling aku tak suka kalau ada orang jenis yang MENGUNGKIT... Tolong go away dari hidup aku wahai PENGUNGKIT. Sebab tu aku tak suka minta tolong dari orang lain. Oppsss nanti terbocor plak kisah sebenar.

Bila jadi pelajar nie,, sudah tentu mengharapkan PTPTN jak..tp pada pendapat kamu dengan jumlah wang yang dipinjam dari PTPTN 2 cukup ka.. Kalau yang jenis boros tu lain cerita la. Bagi aku PTPTN adalah sumber utama ku selama ne.. memang tak perna adanya istilah cukup,, tapi bagi aku,, aku cukupkan jak la,, tapi kadang2 napa ya orang tak pena pun terfikir apa yang aku rasa.. bila duit PTPTN dah abis mula la ckp tak pandai nak manage duit n jimat cermat.. cuba anda bayangkan la cukupkan duit rm2500 untuk 6bulan,... anda sendiri pun gaji yang beribu2 tu pun sebulan pun belum tentu sampai sebulan.. bila kira2 balik duit PTPTN tu memang xpena cukupnya,, jom kita kira apa yang perlu dibuat dgn duit PTPTN aku ne..

Sewa rumah- RM600
Bil Elektrik & Air = RM90
Buku = rm150
Bayar Yuran ataupun program = RM200
Fotostat = RM100
Pergi Arkib = Rm200

yang lain belanja makan dan keperluan lain


so,, anda rasa cukup ke dgn rm2500 dalam masa 6bulan...





Friday, 30 May 2014

Kena Halau !!!!

Huh.. istilah ni memang sangat kasar kan? tapi apakan daya hanya itu yang mampu terungkap di bibir ini. kenapa? apakah? bagaimanakah? siapakah? Jangan terkejut. ni bukan kena halau family atau saudara mara..ni la situasi kami sekarang... kami yang selama ni setia sangat duduk kolej ni sampai la sem 6 la katakan akhirnya berjaya dihalau oleh kolej yang dirahsiakan namanya. Kami tu siapa? Sdh tentulah housemate dan termasuklah sya. Kenapa boleh terjadi? Entahlah nak.. sampai ke saat ini kami berasa sangat tidak puas hati. hendak dikatakan tidak aktif ada juga program yang kami join.. tapi yang pelik sangat ada plak student yang hanya sekali dua join program boleh dapat stay kolej.. So.. dimanakah hak kami? Tapi takpe always think positive. Nak buat macam mana kan..

Nak dipendekkan cerita la kan,, walaupun dengan hati yang sedikit terguris ni kami pun pergilah mencari rumah sewa untuk sem depan. Walaupun pihak pentadbiran tu suruh kami buat rayuan,, kami langsung tidak mengendahkannya..Tak nak cakap lebih takut nnt kena sound plak.. hihhihi.. Nasib badan. Berbalik plak sal isu rumah sewa.. kami pun akhirnya dapatlah rumah sewa idaman tu.. Idaman ke? hihii.. Janji dapat rumah okay la tu kan. hihi. Berkenaan deposit plak,, mulanya terbeliak biji mata dengar.. RM300 bukan nilai yang sikit. Lain la kalau anak orang kaya.. Kena plak hujung sem.. alamak cri duit mana ni? Duit PTPTN pun tak sampai dengan nilai deposit tu.  Namun ada insan yang baik hati sudi menolong saya ni.. Siapa insan tersebut??? Nanti kita ceritakan ek utk entry yang lain la. hiihi.

So,, deposit dh bayar+tiket flight dah beli+tiket bas dah beli... kiranya suma dah settle la.. cuma sekarang dalam proses memindahkan barang je lagi tinggal. Lega rasa hati ini. pasni duduk rumah sewa bolehlah masak sepuas hati hihihi.. Nak masak apa pun boleh..

Sebenarnya, kami duduk rumah sewa ni pun ada motif tersendiri.. Sbbnya sem depan kami tidak balik ke kampung halaman untuk midsem sebulan 2. sbb tu la. hihihi.

Ok bai....


Thursday, 29 May 2014

DEMAM EXAM

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera

Hye,, berjumpa lagi kita ek?? Skg adalah study week  bagi stdnt2 cni.. Tp mcm bukan minggu study pun,, apa tak nya minggu study suma balik kampung.. tgal lah kami di sini stdnt Sabahan dan Sarawakian.. Syukur jadual sem lbh baik berbanding jadual sem lepas. Namun yang tak bestnya plak jadual sem ne ada plak dua paper dlm satu hari.. hurm berat nanang.. confirm mata mcm panda sebelum paper tersebut.. tp paper lain memang sgt memahami jiwa dan raga ku.. suma gap boleh tahan la walaupun cuma gap dua hari je.. hihihi.. kira ok daaa.. Harap2 sem ne ada peningkatan dan peningkatan itu semoga kekal sampai akhir sem nnt.. tak sabarnya nak habis... hihiihi..

NAK TENGOK JADUAL SYA.... KEJAP ARR....


.
.
.
.
.
.
.
.
.


HAAAA.. NI PUN DIA.. TADAAAAAA!!!!


09/06/2014 (Isnin) - Asia Timur Abad 20 ( 09.00 am) & Islam di Asia Tenggara (02.30pm)
12/06/2014 (Khamis) - Seni Mengarang (09.00am)
14/06/2014 (Sabtu) - Sintaksi Bahasa Melayu (2.30pm)
21/06/2014 (Sabtu) - English Language 4 (09.00 am)


Wish Me Luck ...

Percubaan Pertama

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera.

Hye,..apa khabar?? Sya budak baru.. maklumlah baru belajar buat blog.. nampak sgt kampungan kan. hihihi.. al maklumlah memang budak kampung kn bak kata orang putih Kampung Girl..hihihi. btw thanks to my housmate Akma sbb sudi tolong ajar nak buat blog nie.. hiihi..Akma memang terer bab mcm ne.. dialah sifu sya.. yeayyyyy sy dh ada blog sendiri.. pasni boleh lah buat entry merepek2 kat cni.. bosanlah asyik2 buat status kat facebook... hihihi...

Esok sambung daaaa.. ngantok daaaa....

XOXO-PUBLISH